Üzletünk címe: 1074 Budapest, Dohány utca 26
+36 1 614 4865 H-P: 11-20 Sz: 11-19 V: 12-18

A növény fal

Eltávolodtunk a Természettől. Az emberiség jelentős része egyre inkább értetlenül szemléli a körülötte lévő világot, és nem csak az bizonytalan, hogy a képesek leszünk-e harmóniában élni a környezettel, hanem hogy milyen sérülésekkel jár ez elszakadás számunkra. Ennek a szakításnak a rejtett szomorúsága mindannyiunkban ott él, nem véletlen, hogy tudattalanul is keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel becsempészhetjük életünkbe az ősvadon hangulatát. Eleven példája ennek a törekvésnek a különböző zöld falak növekvő népszerűsége.

Emlékszel még gyerekkorodból a szomszéd bácsi házára, ahogy gyengéden körülölelte, befonta a borostyán? Egyszerre volt ijesztően titokzatos és bársonyosan bensőséges. Talán ez a legjellemzőbb természetes futtatott zöld  falak egyike, ahol a gyökérzet közvetlen kapcsolatban van a termőtalajjal, maga a növény pedig vertikális irányban nő.

1

2

A természetes zöldfalaknál többnyire egy fajta növényt használnak, amelyek örökzöldek és  lombhullatók is lehetnek, legtöbbjük az évszakok változásnak megfelelően  változó színekben pompázik. Különböző kerti építményeknél, kerítéseknél, tűzfalaknál és homlokzatokon alkalmazzák őket előszeretettel. A zöld falaknak ez a legelterjedtebb és legköltséghatékonyabb megjelenési formája, mivel könnyen alakítható, többnyire gyorsan növekszik és szinte bármilyen felületre felfuttatható.

3

A legelső mesterséges élő fal megalkotása Stanley Hart White amerikai tudós nevéhez és az 1938-as esztendőhöz kapcsolódik. White munkássága inspirálta  Patrick Blanc francia kutatót, aki az esőerdei növényflórát tanulmányozva figyelt fel a faóriásokon élő növényekre. Munkái az ezredfordulón váltak közismertté, a falak népszerűsége pedig folyamatosan növekszik.

Az  épített növényfalaknál már nincs szükség talajra a horizontálisan növekedő zöldeknek. A kül-és beltéren is egyre szívesebben alkalmazott  mesterséges megoldások sokkal látványosabb lehetőségeket kínálnak. Általában  összefüggően sűrű és változatos megjelenésű, magas esztétikai értékkel bíró élő szőnyeget alkotnak. Itt már nem szükséges ragaszkodni az egy fajtához, többféle típusú zöld is alkalmazható egyszerre.

Kültérben, árnyékosabb helyeken előszeretettel használják az árnyéki gyeppótlókat és a különböző évelőket, a hosta féléket, az ajugát, a borostyánt, az astilbe fajtákat. A napfényben gazdag felületeknél egyre gyakrabban találkozni szárazságtűrő szukkulens növényekkel borított vertikális kertekkel. Népszerűségük elsősorban páratlan szépségüknek köszönhető, ugyanakkor kialakításuk már komolyabb kertészeti és mérnöki tudást feltételez.

Mit szólsz ezekhez a  lépcsőházakhoz? Ugye milyen hihetetlenül elevenné teszik a növények? Az ember el is felejti, hogy egy ember alkotta mesterséges épületben jár…

4

4b

4c

Ezeknek a helyiségnek a fala szó szerint maga a vibráló, lüktető buja dzsungel! Szinte hallani a tigris üvöltését…

6

5


Egészen egyedi atmoszférát tud varázsolni egy-egy ilyen megoldás az épületekbe, lakásokba  elegánssá, különlegessé, meghitté alakítja a helyiségeket, és egészen sajátos mikroklímát hoz létre, amely az egész belső enteriőrt meghatározza.

Te is szívesen ebédelnél ebben az étteremben?

 7

Ezek a mérnöki pontossággal megtervezett falak már komolyabb szerkezeti felépítményt igényelnek, amely a  csepegtető- és tápanyagadagoló-, vízelvezető rendszert és a növényeket is megtartja. A hagyományos locsolási technikán kívül, hidrokultúrás módszereket is alkalmaznak, az épülenél keletkezett és összegyűjtött esővizet felhasználása pedig kifejezetten környezetbarát technika. Kivitelezésük is komolyabb szakértelmet és munkamennyiséget igényel, de meghálálják a beléjük fektetett energiát. Az ember alkotta zöld felületek a sokszor hivatkozott fenntartható fejlődés mintapéldái. A Föld pusztuló erdeinek, csökkenő zöldfelületeinek ellenpontjaiként a környezettudatos gondolkodásra is hatással vannak. Mesterséges, mégis élő, folyton változó remekművek, szinte képzőművészeti alkotások, amelyek az idő változásait is követik, így építik magukba ezek a háromdimenziós struktúrák a negyedik dimenziót. A párizsi Musée du Quai Branly múzeum látogatóit ez a csodálatos látvány fogadja.

16

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Természetesen nem csak ilyen monumetális épületeknél alkalmazhatóak a mesterséges megoldások. Egy egyszerűbb, szobanövényekkel, fűszer – és gyógynövényekkel beültetett fal kialakítása nem igényel különösebb hozzáértést. A Woollypocket termékkel gyorsan és egyszerűen létrehozhatod otthonod zöldellő ékét, amely bensőséges hangulattal és oxigénnel jutalmaz.

Nézd csak, ezek a falak, mind “Woollyval” készültek.

9

10

11

Az épületek külső homlokzatának és tetejének élővé változtatása nem csak esztétikai szempontokból előnyös,  de a városi élet kellemetlen hatásainak csökkentésében is egyre komolyabb jelentőséggel bírnak. A növényekkel “beültetett” felületek nagy mértékben javítják a szigetelés hatásfokát, ezzel jelentős szerepet válallnak megukra az energiahatékonyság terén. A mikroklimatikus viszonyok pozitív irányú befolyásolása, a porszennyezés csökkentése, a közlekedésből származó mérgező gázok jelentős részének megkötése és a  páratartalom növelése mind a számlájukra írható.

A vertikális zöld kertek és élő falak az ember és a Természet szimbiózisának és egymásrautaltságának csodáját jelképezik. A zöldek folyamatosan jelennek meg mindeddig nem hasznosított tereken, ezzel igen komoly befolyással vannak a mindenkori építészetre, a designra és az emberi életterek környzetbarát alakítására.

Köszönjük, hogy olvasol minket! Ha tetszett az írásunk, kövesd a blogunkat. 🙂

Megosztás

Megosztás Megosztás Megosztás