Üzletünk címe: 1074 Budapest, Dohány utca 26
+36 1 614 4865 H-P: 11-20 Sz: 11-19 V: 12-18

A reggeli kávé – egy börtönben?

Reggelente, amikor kinyitod a szemed, a Te első gondolatod is a kávé? Nevetve gondolsz arra, hogy a “rabjává váltál”? De tudod-e, hogy akár egy börtönben is kortyolgathatnád a napi első koffeinlöketedet?  Na jó, nem kell megijedni, ehhez nem kell valami törvényelleneset elkövetni: bemutatunk egy ausztrál kávézót, melyet kis leleményességgel egy egykori börtönben alakítottak ki.

Melbourne Coburg negyedében található egy kávézó, a Café Jury, amely az 1997-ben bezárt, egykori Pentridge börtön területén fekszik. A tér nem mindennapi átalakítását az ausztrál Biasol:Design Studio nevű belsőépítészeti iroda végezte.

JuryCafe-Melbourne-interior-design-project-8

Jean-Pierre Biasol, a studió vezetője és a projekt atyja elmondása szerint a Jury Café olyan tér, amely elkötelezett a minőség mellett, így kizárólag kiváló kávéval és étellel látja el a helyi közösséget. A hely egyik specialitása például a különleges harmóniájú Community Roasters kávé, amelynek méltányos kereskedelemből (fair trade)  származó alapanyagát olyan speciális módon ízesítik és tartósítják, hogy az egy egész éven át megőrzi aromáját.

 JuryCafe-Melbourne-interior-design-project-4

A stúdiónak jó néhány kihívással kellett szembenéznie, mikor megbízták azzal, hogy álmodjon új életet a börtön egykori épületének. Az eredeti koncepció az volt, hogy a tér őrizze meg történetét, vagyis tartsa tiszteletben a börtön sötét múltját, azonban olyan kávézóként éledjen újjá, ahol jól érzik magukat a vendégek.

 JuryCafe-Melbourne-interior-design-project-11

A tervezők ezért arra gondoltak, hogy a megbízásnak játékos és színes geometriai formákkal, valamint natúr anyagok beépítésével tesznek eleget, jó néhány Plumen izzóval megspékelve.

 JuryCafe-Melbourne-interior-design-project-10

A kávézó berendezését a természeti környezet is inspirálta. A helyszín Melbourne történelmi negyedében fekszik, így a falakat teljesen natúran hagyták, hogy minél jobban emlékeztessen az egykori Pentridge Villagere, az egykori börtönvárosra.

JuryCafe-Melbourne-interior-design-project-2

A tervező tudatosan döntött a börtönt idéző, puritán falkialakítás mellett, amelyet színes és élettel teli – vagyis a foglyok vágyait jelképező – világos és játékos mintákkal, valamint zöld növényekkel bolondított meg. Biasol úgy gondolta, hogy a színek, a geometriai formák, a rétegelt és nyers faanyagok visszaadják azt a hatást, amelyet a helyszín jelképez, ugyanakkor élettel és vidámsággal tölti meg a teret. A vendéglátó helyiségben nem csak a pult és a kiszolgáló részek, de a székek és az asztalok is ugyanabból a natúr fából készültek.

JuryCafe-Melbourne-interior-design-project-6

És hogy miért Plumen izzókat választott a projekt világításához?

Nos azért, mert mint elmondta, egy nyers, de modern teret akartak létrehozni és ezek az izzók tökéletesen illeszkedtek ehhez a koncepcióhoz. Emellett pedig szükségük volt valamire, ami új, egészen más és feltűnő is egyben.

Szerintünk nagyon hangulatosra sikerült!:)

Viszont ha Ausztrália túl messze lenne, hamarosan mutatunk egy helyet Budapesten is, ahol szintén Plumen izzók fénye alatt költhettek el pár falatot:)

Addig is merítsetek lakberendezési ötleteket Pinterest oldalunkról! És kövessetek minket az instagram oldalunkon: @classhomehu.

 

Forrás:

http://plumen.com/2014/12/jury-cafe/#more-3588

http://thehome-journal.com/jury-cafe-biasol-design-studio/

 

Megosztás

Megosztás Megosztás Megosztás