Üzletünk címe: 1074 Budapest, Dohány utca 26
+36 1 614 4865 H-P: 11-20 Sz: 11-19 V: 12-18

A stílusos munkahely – otthon

Az otthonról történő munkavégzés sokak szerint csak álom. Mi pedig azon szerencsések közé tartozunk, akiknek ez összejött – az, hogy mennyire álom, más kérdés, de maradva a realitások talaján, első kézből tudunk róla beszámolni.

A home office a legtöbb esetben saját döntés – a munka otthonról is végezhető, illetve van, aki gyerekvállalás után nem megy vissza a munkahelyére, mert az otthon töltött idő alatt kipattant a fejéből egy jó ötlet, és onnantól a saját álmait valósítja meg, vállalkozóként.

Az ismerőseink között egyre több ilyen nővel találkozunk –és jómagam is így jártam;  kreativitást igénylő munkákat végezve pedig valóban fontos a munkakörnyezet.

Erről szól mai postunk.

 

Rend a lelke mindennek

Oké, kezdem az alapoktól. Az, hogy otthonról dolgozol,  jó esetben nem egyenlő azzal, hogy 10-kor kecmeregsz ki az ágyból, hogy aztán egy bögre forró kávéval vissza is mássz oda… A legfontosabb szerintem a napirend – és ez a reggellel kezdődik: minden nap ugyanabban az időben kelni, és megszokott menetrend szerint végezni a teendőket, talán ez a leglényegesebb, hogy ne vessz el a feladatok között. És ez igaz a munkakörnyezetre is: ha valaki otthon dolgozik, akkor – hacsak nem tesz ellene – nem ideális a munkakörnyezet. Az ember könnyen elcsábul; van tennivaló a konyhában, ebédet kell főzni, és hirtelen ötlettől vezérelve még takarítani is nekiállhat… A saját otthon megannyi tennivalóra csábít – épp ezért a napirend mellett talán legalább ennyire fontos a megfelelő munkakörnyezet, a munkaállomás kialakítása.

rend1_homeoffice

Én speciel dolgozni csak rendben tudok; legyen rend, amerre nézek, az asztal ne legyen tele felesleges papírokkal, minden legyen a helyén… és máris kevesebb olyan dolog van, amin megakad a szemem, vagy ami elterelné a figyelmemet a munkámról.

rend2_homeoffice

A színek

Az élénk színek szintén dekoncentrálttá tehetnek; érdemes semleges, vagy pasztell színeket használni ott, ahol dolgozol – eltekintve egy-két kiegészítőtől.
Nálam a home office kialakítása rögtön egy falfestéssel kezdődött – narancsból pasztellbézs lett, mindez csodát tett, ami a koncentrációmat illeti. ☺

szinek2_homeoffice

 

szinek1_homeoffice

Az inspiráció

Nem arra gondolok, hogy aggasd tele a falat Coelho idézetekkel, sokkal inkább arra, hogy használj olyan képeket, színeket, amik kreatívabbá, motiváltabbá és céltudatosabbá tesznek. Ha ez a gyerekeid képe, akkor azt, ha épp a vágyott úti cél, akkor azt… Te tudod, hogy mi hat rád pozitívan.

Inspirácó_homeoffice

Hangulat

A fentiek külön-külön is fontosak, egységet alkotva pedig kialakul az otthoni irodád hangulata. Fontos, hogy harmonikus legyen, olyan, ahol több órát is el tudsz egy helyben tölteni anélkül, hogy rendezkedni akarnál, vagy kényelmetlenül fészkelődnél. És ha már itt tartunk: a kényelemnek kiemelt szerepe van: megfelelő magasságú asztal, kézre eső irodaszerek az asztalon, rendszerezett írószerek, papírok. .. A szék is nagyon fontos: ne fájjon benne a hátad, de ne is aludj el benne. ☺

hangulat_homeoffice

 

És a mi nagy kedvencünk csajos munkaállomás naná, hogy Plumennel

5c1837a380ec8da47fef85855a4c1ae7

 

Tuti tipp

Gyakorlott home office-os csajként tudom, milyen az, amikor – bármennyire szeresd is a munkádat – nincs kedved dolgozni. Mondhatjuk kiégésnek, fáradtságnak, motivációhiánynak. Rajtam ilyenkor az segít, ha fél-egy órára kiszakadok a munkából: sem fizikailag, sem fejben nem foglalkozom vele, helyette csinálok valamit, ami kikapcsol és feltölt: nekem a természetben eltöltött idő segít ilyenkor átlendülni a holtponton, hogy aztán megújult erővel, felfrissült aggyal folytassam tovább a napot. ☺

És ne felejtsétek el: attól, mert otthon dolgoztok, ugyanúgy időt kell szakítani a magánéletre, mintha egy irodában ülnétek… Nehéz lehet, de muszáj az egyensúly fenntartásához. ☺

Ha teszett a cikk, kövess minket a facebook oldalunkon, vagy nézegesd fotó gyűjteményünket és inspirálódj velünk  a pinteresten is!

Rita

Megosztás

Megosztás Megosztás Megosztás