Üzletünk címe: 1074 Budapest, Dohány utca 26
+36 1 614 4865 H-P: 11-20 Sz: 11-19 V: 12-18

Az irkafirkán túl, avagy gyerekrajzok és térkultúra

Korábbi blogposztjainkban már foglalkoztunk a májusi Legjobb Otthon Kiállítással, a megnyitó előtt és a zárónapot követően is beszámoltunk tapasztalatainkról. Mint azt tudjátok, standunk egyik része gyermeksarokká vált, ahol – néminemű keretek között – szabadjára engedtük a vállalkozó lurkók fantáziáját. Kedvük szerint színezhették az általunk adott mintákat. Az eredmény mindannyiunkat lenyűgözött. Az alkotásokból árad az energia, a határtalan ösztönösség és őszinteség, a korlátozottság hiánya.  Olyannyira elbűvölt bennünk a sokszínű varázslat, hogy szinte kínálta magát az ötlet – valamiképpen hasznosítani kellene ezt az intuitív frissességet az enteriőrben.

Lili rajza

Lili rajza

Gondoltunk egy merészet és megkérdeztük Kovács Danica belsőépítész szakértőt, a Geppetto Belsőépítész Iroda munkatársát, miként látja, felhasználhatók-e valahogyan ezek a dinamikus alkotások a belső tereknél.

Belsőépítészként mi az, ami leginkább megragad egy gyerekrajzban? Miben különböznek leginkább a felnőttek alkotásaitól?

A gyermek fantáziája teljesen más, mint a felnőtté. Máshogy látja a világot, mások a vágyai, a félelmei, más jelenti a valódi örömöt, a boldogságot számára. Más arányokat használ egy számára kedves témánál és mást egy olyannál, amitől tart vagy irtózik. Nem kötik még az elvárások, a konvenciók, nincsenek határok, szabadon, saját elképzelései alapján dolgozik. Nem véletlen, hogy a pszichológia ezekből a kis művekből komoly összefüggéseket tud levonni a picik lelkivilágát illetően. Már azoknál a csöppségeknél is így van ez, akik beszéd szintjén még nem vagy csak korlátozottan tudnak kommunikálni a külvilággal. Azzal a külvilággal, amely számára szintén fontosak a gyerek jelzései. Gyakorló szülő vagyok, tudom, hogy milyen hatalmas örömet okoz a családnak egy-egy ilyen rajz, főleg a gyerek legelső alkotása, amit örök emlékként szeretne minden szülő megőrizni.

062185739a63376380c9dbf4dd1f98b6

Hamar eljutottunk a fő témánkig. Lehetségesnek látod ezt az első rajzot és az ezt követőket megjeleníteni valahogyan a belső térben?

Nyilvánvalóan a csemete számára óriási büszkeséget jelent, ha munkáit valahogyan becsempésszük a lakásba. Ettől fontosnak érezheti magát, valódi művésznek, ez pedig inspirálhatja a jövőre vonatkozó alkotókedvét. Nem kevésbé jó érzés ez a szülőnek.

A felhasználás tekintetében szinte csak a képzelet szabhat határt. A hagyományos falra felszúrós és képkeretbe foglalós megoldáson kívül rengeteg lehetőség áll előttünk. Betétként csodálatos kiegészítőket varázsolhatunk a bútorokra. A rajzot plakát vagy fotó formájában felnagyítva megjeleníthetjük a falon egy háttérre kasírozva. De láttam már olyan módszert is, ahol lurkók műve kicsit átalakítva egy óriásposzteren jelent meg, teljesen lefedve a szoba egyik oldalát. Minden anyukának örömet okozhat, ha a kisfiú vagy kislány munkái a díszpárnákat díszítik, esetleg a függönyre kerülnek, hihetetlen szép dolgokat lehet így létrehozni. Térelválasztók esetében egy textilanyagra szitázva, üvegfelületre festve vagy matricával felrakva nagymértékben szelidítheti, tompíthatja a lehatároló elemek merevségét. Konyhák esetében el tudok képzelni egy olyan megoldást, hogy a konyhapult fölé helyezzük a rajzot egy üvegfal mögé – egy odaillő alkotás nagyon egyedivé, eredetivé alakíthatja az étkezőt is.

8a7541a6457713b23262c5d1152a5b60

A gyerekszobába milyen megoldásokat javasolnál?

A rajzok kontúrjain világító matricát használva bensőséges hangulat költözhet a helyiségbe, a gyerkőcök által elképzelt, különleges világot varázsolhatjuk köréjük. Kisfiamat autómániás korszakában teljesen elbűvölte például, amikor egy kacskaringós autósztráda elevenedett meg a plafonon járművekkel, de a csillagos égbolt is beköltözhet az ágy fölé bolygókkal, repülőkkel, űrjáró rakétákkal. Elalvás előtt egy ilyen bensőséges, harmóniát árasztó, nyugodt környezet az esti mese közben egy életre szóló, maradandó élmény lehet. Hasonló atmoszférát hozhatunk létre, ha az asztali lámpa búráját díszítjük a rajzzal, amely bekapcsolva a falakra vetíti az alkotást. Varázslatos álomvilágot vihetünk a csöppségek által használt belső terekbe, tényleg csak a kreativitásunktól függ minden.

d0ba9f923f010ad389d7d90f22d40c60

Mennyire lehetséges az enteriőrben alkalmazott megoldásoknál teljes eredetiségében megőrizni a rajzot, mennyire szükséges átalakítani, továbbgondolni azokat?

Utaltam már arra, hogy egy gyermekrajz teljesen más, mint a felnőtt, mind formailag, mind az arányokat, a perspektívákat tekintve. Semmiképpen sem tekinthető tehát szokványosnak az alkalmazása. Leginkább egy ikonhoz, egy alapmotívumhoz tudnám hasonlítani őket, amit ki lehet, sőt az esetek jelentős részében ki is kell egészíteni ahhoz, hogy fel tudjuk használni, integrálni tudjuk a lakásbelsőkbe.

a7f696d87c06811f9fb4881dacf82621

Munkahelyekbe, irodákba mennyire átültethetőek ezek a rajzok?

Néhány multinál már találkozhatunk ilyen megoldásokkal. Nyilvánvalóan mindig az adott cég profiljához kell igazítani a témákat, de mondjuk egy állatfelszerelésekkel és eledellel foglalkozó üzletben kiválóan mutatnának a poszterré alakított, állatokat ábrázoló rajzok. Telitalálat lenne. Akárcsak egy nagyobb élelmiszerüzletben, ahol a rajzokon az szerepelne, hogyan látják az apróságok a különböző termékek előállításának folyamatát – merthogy egészen máshogy, mint a felnőttek. Egy kórház, gyermekotthon, szociális intézmény esetében pedig magától adódik a lehetőség, hiszen ott a mindennapi szereplők is gyermekek. Vidámmá, színessé teszik, tennék ezeket a tereket, kicsit problémamentesebbé is. Sokkal több helyen használhatnánk ilyen megoldásokat, mint gondolnánk.

1fa560265de1c148bc6e0d88b012f65e

A XXI. században mennyire van erre igény?

A gyerekes családoknál úgy gondolom, mindenképpen. Aki vállalta a feladatot és szülővé vált, annak a napjait meghatározza ez az életre szóló állapot, ezért biztos vagyok benne, hogy a szülők nagy része örömmel fogad ilyen ötleteket, még ha nem is mindig jutnak el a megvalósításig. Szebbé, színesebbé, szeretetteljesebbé tehetjük így a belső tereket – ezáltal mindennapjaink válhatnak harmonikusabbá.

c578d4193d94d12ae54b96e03f4adbb6

Úgy tűnik, jó irányban gondolkozunk tehát, a szakértő megerősített abban az elképzelésünkben, hogy átgondoltan, megtervezve, van helye a lakásban a gyermekrajznak. A Legjobb Otthon Kiállításon berendezett színezősarkunkban a Boskke-sky planter, a CBL gömblámpa és a Franta Ági stAArlight lámpa kontúrjait színezhették ki a lurkók, akik határtalan alkotókedvvel vetették magukat a munkába.

Nézzetek szét galériánkban, ahol további inspirációkat találtok, és megnézhetitek a kiállításon született alkotások közül a kedvenceinket.

Fotók: Pinterest

Rajzok: gyerekek 🙂

Megosztás

Megosztás Megosztás Megosztás