Üzletünk címe: 1074 Budapest, Dohány utca 26
+36 1 614 4865 H-P: 11-20 Sz: 11-19 V: 12-18

Én kis kertet kerteltem… avagy hogyan készítsünk hozzánk illő, tökéletes fűszerkertet a konyhában?

“Én kis kertet kerteltem, bazsarózsát ültettem” – szól az ismert gyerekdal, azonban ebben a cikkben most sokkal inkább azt fogjuk bemutatni, hogyan tudod stílusosan, mégis praktikusan elhelyezni konyhádban a fűszernövényeket, amelyek nem csak esztétikussá teszik a lakást, hanem az ételnek is sokkal jobb ízt adnak, mint szárított, bolti társaik.

A fűszernövények tartásáról sokan azt gondolják, hogy egy kis kert minimum szükségeltetik hozzá, pedig ez nem igaz. A szakemberek szerint szinte bármilyen fűszernövény nevelhető otthon, a lakásban is, a lényeg a türelem.

fk7

Ha már felnevelt, kifejlett növényt veszünk, azt tanácsolják, érdemes lakáshoz szoktatni, mint valami jószágot: egy, adott helyen tartani és hagyni, hogy hozzászokjon a  klímához, mindegy, hogy az hideg, meleg, sötét, vagy nedves.

A kertészek szerint ezek a növények rettenetesen igénytelenek és jól alkalmazkodnak szinte bármihez, a túllocsolást éppúgy elviselik, mint a csekély mértékű szomjúságot.

A fűszernövényeknél az a legjobb, hogy nem kell megvárni, míg jön a tavasz, télen is bátran el lehet őket nevelni, például tojástartóba, toilett  papír gurigába, vagy akár üres pet palackba, hagyományos virágföldbe szórt magokról és akad olyan is, amelyik néhány hét után már szüretelhető is.

fk1

És akkor most jöjjön néhány ötlet lakásdekorációs szempontból, hogy hogyan is nézzenek ki ezek a kis “zöldségek” a konyhánk belsejében.

Ültethetjük őket szinte bármibe: kaspóba, cserépbe, a környezettudatosabbak pedig akár régi befőttes üvegbe is, vagy a nagyitól örökölt porcelánba (legfeljebb el kell dugni, ha a mama látogatóba jön).

fk2

A kiszuperált faláda sem szemétbe való, ügyesen falra szerelve a konyha dísze lehet, akárcsak a szelektívből kihalászott üdítős palackok, vagy a szintén feleslegessé vált fiókos szekrényke. Mindezeken túl, kétségtelenül az egyik legkreatívabb megoldás a krétafalra szerelt ereszcsatorna.

fk3

fk4

Ha bátor vagy és nyitott az új dolgokra, akkor viszont ajánljuk neked a plafonról lelógó Sky Plantert, amelyben – még ha képtelenségnek is tűnik első látásra – bizony ugyan olyan jól érzik magukat a növények, mint hagyományos társaikban.

fk5

Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk hét növényt, amelyek kipróbáltan jól érzik magukat a Sky Planterben, ha nem fűszernövényt tárolnál benne, arra is kínálunk alternatívát.

Arról pedig, hogy hogyan lehetséges, hogy nem zúdul a nyakunkba egy alkalmas pillanatban a növényünk virágfölddel együtt, ebből a szemléltető videóból kiderül:

És ha már a Boskke dolgait emlegetjük, nem feledkezhetünk el a Cube-ról sem. Igazi konyha ablakba való különlegesség! Legjobb hely a fűszernövényeid számára és min amellett egy igazi dizájn darab.

fk6

 

Ha tetszett bejegyzésünk és hasznosnak találtad, kövess minket a Pinteresten, vagy a Facebookon is.

Jó tavaszvárást, jó ültetést!

 

Megosztás

Megosztás Megosztás Megosztás