Üzletünk címe: 1074 Budapest, Dohány utca 26
+36 1 614 4865 H-P: 11-20 Sz: 11-19 V: 12-18

Esernyő, propeller, tűsarkú cipő – Interjú Kucsera Péterrel

Kucsera Péter. Formatervezőként kezdte karrierjét, a See You síremlékkel többek között Formatervezési Díjat is nyert (Maurer Klimes Ákossal alkották meg közösen), a Pocakzene formatervezőjeként is is elhozta 2010-ben ugyanezt az elismerést. Kreatív látásmódját egy ideje az üzleti életben kamatoztatja. Őt kérdeztük meg pár dologról, ismét csak designnal és emberrel kapcsolatos kérdéseket tettünk fel; a látásmódja, ahogy a világra tekint, különleges és elismerésre méltó.

kucserapeterdesignerszForma. Mit jelent számodra átvitt értelemben ez a szó?

Huhh, rögtön egy ilyen kérdés? A forma átvitt értelemben? Hát legyen… Szerintem a “forma” egy apró, de fontos eleme az “üzenetnek”, forma az a valami, amit a tartalomból felfogunk. Sem több, sem kevesebb. Ilyen értelemben teljesen mindegy, hogy a forma kapcsán zenéről, matematikai képletről, irodalmi eszközről, szervezetfejlesztésről, értékesítési tölcsérről, testépítésről vagy formatervezett kütyükről beszélgetünk. Mindegy miről van szó, mert mindennek van ritmusa, mintázata, arányrendszere és mindennek van valamiféle matériája is. Amikor egy ilyen struktúrát  felfogunk, azt formának nevezzük. Elég arra gondolni, milyen gyakran fejezzük ki magunkat így: nem a megfelelő formában mond valaki valamit.

A fejemben a forma jelentése komoly evolúción ment keresztül az elmúlt 15 évben, amire elég nagy szüksége van annak, aki formatervezőként kezdi a karrierjét. Ma már elég tiszta képem van erről a szóról. Letisztult.

Sokkal többet kell gondolkodnom azon, hogy mi a fenét nevezünk átvitt értelemnek. 🙂

Mik a kedvenc tárgyaid? Miért pont azok?

Propeller

6159306717_5b880fc564_b

Tűsarkú cipő

6976278071_2b8ecd19ca_o

Esernyő

34337425_ecd918f39b_b

Ezek a tárgyak megtervezhetetlenek egyetlen ember számára. Ilyet nem lehet kitalálni. Egy ilyen tárgyhoz generációkon átívelő ötletelésre, egyszerűsítésre van szükség. Ezek a tárgyak érezhetően hosszas érlelés eredményei. Ilyesmiket nem lehet kitalálni és lerajzolni ebédszünetben. Annyira tökéletesek és rafináltak, mint egy élőlény. Ezek generációs tárgyak, számomra valami olyasmit tartogatnak, amit hiányolok a modern világból. Nekem ilyesmiről is szólnak: az előző generáció eredményeinek tisztelete éppoly fontos, mint az önmegvalósítás és a görcsös önazonosság, ami annyira jellemző erre a kifordított individualizmusra.

Oké, a tűsarkú cipőről más is eszembe jut azért… 🙂

Mit nézel meg elsőként, ha belépsz egy addig ismeretlen lakásba?

Sietve meggyőződöm róla, hogy ne legyen Tv és hálás vagyok, ha a rádió sem szól. Minden egyéb csak ezek után jöhet.

Mi a kedvenc anyagod?

plexi

Mivel szeretnél foglalkozni 10 év múlva?

Lehet, hogy kicsit unalmasnak fog hangzani, de számomra a legizgalmasabb dolog a világon: dolgozni akarok. Hogy ez a munka milyen keretek között, vagy milyen helyszínen, vagy milyen csapattal fog menni, azt nem tudnám megmondani. Legfontosabb talán, hogy csapatban dolgozzunk, és ne legyenek multi katonák, lelketlen zsoldosok a közvetlen cégemben. Alkotni fogok. Majd visszatérünk még erre talán…

Melyik a kedvenced a termékeink közül? Miért pont az?

Különleges kapcsolat fűz a Greenbo kaspókhoz, ezért méltatlan volna, ha bármi mást választanék. Szeretem benne, hogy teret ad a kreatív felhasználásnak. Most madáretetőnek használom, de volt már cica vánkos és asztali fűszereskert is. Mindig meglepődöm, hogy mennyi játék és érzelem van ebben a tárgyban. Igazi meglepetés tárgy.

19cb33a043d17fdc0f31ad46f36ca49d

Melyik az a termékünk, amin javítanál valamit?

A Greenbon 🙂 nem baj?

Mi a legdurvább dolog a bakancslistádon?

A bakancslistámon nem nagyon vannak durva dolgok. Szerintem akkor kellene durva dolgokat tennem rá, ha a napirendem nem volna iszonyatosan durva. 🙂

Mit jelent számodra a szenvedély fogalma?

A szenvedélynek az ad értelmet, hogy rengeteg energiát kölcsönöz. A szenvedély az a valami, ami a munkát mámorossá teszi annak, aki képes a normál munkavállaló-munkáltató mátrixból kilépni, és követi a szívét reggel 8 és délután 5 között is. A szenvedély nem valami esti dolog.

Ha kaphatnál tőlünk egy különleges képességet, mit kérnél?

Hogy meg tudjam csinálni az adóbevallásomat egyedül.

Elküldünk fél évre egy lakatlan szigetre. Három dolgot vihetsz magaddal. Mik lesznek azok?

Nem értem. Egy lakatlan szigeten minden az enyém volna. Miért vinnék magammal még három dolgot?

Megosztás

Megosztás Megosztás Megosztás