Üzletünk címe: 1074 Budapest, Dohány utca 26
+36 1 614 4865 H-P: 11-20 Sz: 11-19 V: 12-18

EXKLUZÍV! Fejre állítva, interjú Jake Morris-szal a Boskke egyik alapítójával

A karneváli időszak végén, amikor egy kicsit minden a feje tetejére áll, ismerkedjetek meg egy picit jobban a Boskke tervezőivel és letisztult, mégis bohém termékeikkel, a Sky Planter és Cube virágtartóikkal. Igaz a tavasz már nincs olyan messze, de miért várnánk még hosszú heteket addig, amíg kizöldellnek a fák?

Jake és Patrick Moriss új-zélandi születésű, ma Nagy-Britanniában élő testvérpár, a Boskke alapítói. Jake-kel beszélgettünk designról, kertészetről és a jövő szobanövényeiről.

 

screen_shot_2014-03-18_at_3.59.15_pm

A TERMÉSZETRŐL

Mit jelent nektek a bosky szó? (Középkori angol szó, jelentése ‘erdős terület’.) Mennyire volt fontos nektek a természet gyermekkorotokban?

Jake: Patrick és én Új-Zélandon nőttünk fel, egy kis tengerparti városban, amit Matakanának hívnak. Így teljesen körülvett minket a természet gyermekkorunkban. Új-Zéland nagyon zöld, és az emberek szenvedélyesen szeretik a szabadtéri életstílust. Érthető tehát, hogy amikor Londonba költöztünk, meg akartuk találni a módját annak, hogy több zöld színt hozzunk a városi terekbe, hogy ezáltal egészségesebbek és szebbek lehessenek.

Miért gondoljátok azt, hogy a természet jelenléte az egyik legfontosabb dolog az ember életében?

Jake: Sok bizonyíték áll rendelkezésünkre arról, hogy mind a testi, mind a szellemi jólétünkhöz nagyban hozzásegít, az ha természettel vagyunk körülvéve. Már csupán attól is jobb lesz a közérzetünk,  ha vegetáció képileg megjelenik a belső terekben. Ezért gondoljuk, hogy fontos a szobanövények jelenléte.

bsp5

 

A DESIGN GYAKORLATI ORLDALÁRÓL

Mennyi ideig tartott a Sky Planter fejlesztése? Mi volt a legnehezebb a tervezés alatt?

Jake: Patrick fejlesztette ki a Sky Plantert, amikor a Central Saint Martins Art & Design Főiskolán tanult, amely az egyik vezető design iskola az Egyesült Királyságban. Az érdekelte, hogy hogyan tudnánk még több növényt hasznosítani és elhelyezni a városi környezetben. Egy kisebb lakásban vagy irodában igencsak korlázott a terünk. Ekkor jött rá, hogy a plafon általában teljesen üres. Így azt kutatta, hogy hogyan lehet a plafonról úgy lógatni növényeket, hogy azok egy beltéri kertet alakítsanak ki. Aztán észrevette, hogy sokkal szebb magára a növényre felnézni mintsem a virágcserép aljára. Így megszületett a Sky Planter!

Mely életterek a legjobbak a Sky Planternek? És a mit ajánlottoa  Cube-oknak?

Jake: Én különösen szeretem arra használni a Sky Plantert, hogy egy szoba sarkát díszítsem vele, mert azok a terek sokszor üresek és elég unalmasak. A Sky Planter a szoba sarkát látványossággá alakítja. Felfüggesztheted egy dohányzóasztal vagy egy ebédlőasztal felé, ahol szép látványt és beszédtémát teremt. A Boskke Cube ideális a konyhád ablaklába vagy az asztaldísznek, és tehetsz bele fűszernövényeket.

bsk1

Mit történik, amikor a növények elkezdenek nőni? Tudnátok néhány gondozási tanácsot adni?

Jake: Minden növény másképp alkalmazkodik a környezethez, de legtöbbjük a fény felé fog nőni, ezzel érdekes és új növényformációkat létrehozva.

A gondozás nagyon könnyű a Sky Planter és a Boskke Cube esetében, mivel a víztartály lassan locsolja a növényeket, és csak minden második vagy negyedik héten kell újratöltened vízzel őket.

Vannak olyan növények, amelyek jobban alkalkazkodnak a környezetükhöz?

Jake: Már öt éve használjuk és terjesztjük a Sky Planter kaspókat szerte a világban, és nagy sikereket értünk el velük. Néhány növény jobban alkalmazkodik mint mások, de a legtöbb esetben nagyon egészségesek.

bsp2

A KONCEPCIÓRÓL

Nagyon tetszik a Sky Planter kaspók feje tetejére állított világa. Arra késztetnek, hogy más szemszögből vizsgáld meg a világot, még talán azt is mondhatnánk, hogy egy filozofikus, posztmodern kertészeti koncepcióval állunk szemben. Mennyi filozófiai gondolkodás áll a kreatív munka mögött?

Jake: A Boskke mindenképpen forradalmasítani akarja a növényekhez való viszonyunkat, és a Sky Planter valóban el is éri ezt a célt. Mivel a kertészeti ipar eléggé konzervatív és tradicionális, szeretnénk azt gondolni, hogy egy izgalmas márka vagyunk, amely egyedi szemléletet tud mutatni a közönségeknek.

Gondolom mindenki máshogy reagál a termékeitekre. Kik a legnagyobb rajongóitok? Könnyű meggyőzni a hagyományos kertészeket, hogy kipróbálják a termékeiteket?

Jake: A legnagyobb rajongóink mindenképpen fiatalabb, a designra érzékeny városlakók. Követőink valóban nem hagyományos kertészek, hanem olyan emberek, akiket érdekel a design és a belsőépítészet, és akik egyre több természetet szeretnének behozni az életkükbe. A tradicionális kertészek kicsit kételkedőbbek, de most, hogy a termékeink egyre sikeresebbek, ők is több érdeklődést mutatnak.

Mire vagytok legbüszkébbek a Boskke történetében?

Jake: Büszkék vagyunk, hogy sikerült piacra dobnunk egy olyan forradalmi és izgalmas terméket, mint  a Sky Planter. Valóban agy  a világon egyedülálló termék, és sikerült általa a Boskke márkát megismertetni a világgal. Reméljük, több izgalmas termékkel tudjuk hozni ezt a formát a jövőben is.

bcube

EGY KICSIT MAGATOKRÓL ÉS A JÖVŐRŐL

Hol találtok inspirációt?

Jake: Patrick, a tervezőnk, a körülötte lévő világban talál inspirációt. Állandóan új ötletekkel áll elő, és könnyedén talál ki új termékeket és fejleszt már létezőket. A londoni Royal Collage of Art tagja, ahol sok más tehetséges tervezővel együtt dolgozik, és együtt fedeznek fel új lehetőségeket.

Dolgoztok új termékeken?

Jake: Van egy portfóliónk tele új termékekkel, amit a következő néhány évben szeretnénk piacra dobni. Most éppen új koncepciókat teszelünk, mielőtt még új választékkal állnánk elő 2015-re. Minden bizonnyal folytatjuk a találékony növénytartók fejlesztését, és szeretnénk néhány hasznos kiegészítővel bővíteni a kínálatunkat.

Mit gondoltok a kreatív design termékek jelenlétéről Magyarországon?

Jake: Nem igazán ismerjük a designpiacot Magyarországon, de ha Európa többi részéhez hasonló a helyzet, akkor a városi kertészet itt is egy gyorsan növekedő iparág lesz. Az emberek elkezdtek eltávolodni a klinikai minimalizmustól, és inkább szeretnének természetesebb anyagokat és növényeket látni az életterükben ugyanúgy, mint a munkahelyünkön.

Jake szerénysége de mi nem mehetünk el szó nélkül a mellett, hogy mindkét termékükkel (Sky Planter és CUBE) elnyerték a design Oscárnak is nevezett RED DOT design díjat! Gratulálunk, és köszönjük, hogy mi is részesei lehetünk a sikerüknek! (classhome csapat)

További inspirációkért, gyere látogass el Pinterest oldalunkra! Ha egyedi ajánlatokra vágysz, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt! 🙂

Az interjút angol nyelven letöltheted itt.
Download the interview in English here.

Megosztás

Megosztás Megosztás Megosztás