Üzletünk címe: 1074 Budapest, Dohány utca 26
+36 1 614 4865 H-P: 11-20 Sz: 11-19 V: 12-18

FrantAÁgi interjú

Franta Ági: színek, formák, fény.

Az Ági által megálmodott és készített termékeket már nálunk is beszerezhetitek!
Ezen apropóból is készült vele ez az interjúnk- valamint azért is, mert a hétvégén megrendezésre kerülő Legjobb Otthon Kiállításon vele, és Csorba Anitával közösen leszünk jelen. 🙂

Nem hiába zseniálisak Ági termékei- ő maga is egy csodálatos, különleges személyiség:

 

Lámpa. Mit jelent ez a szó számodra átvitt értelemben?

A lámpa egy valóra vált álom, szó szerint. Akik merik követni a belső hangot (mindenkinek van!) ilyen és ehhez hasonló csodákban van részük. 2010-ben volt egy álmom, hogy lámpákat kell készítenem.

 

2

 

Franta Áginak, vagyis mint nőnek, anyának, és lámpatervezőnek, milyen jelentést hordoz magában a szenvedély fogalma?

A lelkesedés szó az enyém, nem a szenvedély. Lelkesen bármit meg tudok csinálni, olyan dolgokat is, amelyeknek a nagyszámok törvénye ellent mond, a materialisták ezt csodának nevezik, nálam mára a mindennapok része. Mindenben a munkában, egyszerű beszélgetésekben, Sziranussal, a főzésben, vagy akár a növényeimmel igazán lelkes és lelkesítő vagyok, együtt jobb, lelkesen összekapcsolódunk.

 

Alkotás előtt és közben szokott téged valami inspirálni?

Mindig más, és határozottan állítom, hogy ez nem különleges dolog, mindenki alkot minden percben, nálam ez most épp lámpában, vagy kapcsolódóan jelentkezik több ezer más dolog mellett. Megyek arra, ahol jól érzem magam. Mindenki mindig alkot. Ez tuti.

 

Melyik a kedvenc színed?

Most pl. a zöld, megállok egy fa előtt és csak ámulok, mekkora csodát hord magában egy mag! Annyiféle zöldet észleltek most egyetlen fán, mint eddig soha, zseniális. 

 

A tárgyaid nézegetése közben az jutott eszembe, hogy biztosan szereted a természetet. Melyik a legkedvesebb gyerekkori, természethez kapcsolódó emléked?

Kettő ugrott be, a tűz, a tábortüzek és a friss érett gyümölcs íze nagymamáméknál.

 

Milyen az otthonodnak a stílusa? Előnyben részesítesz-e lakberendezés során valamilyen anyagot, textúrát?

Pár éve még foglalkoztatott a kérdés, mára alig… Mindenhol otthon vagyok, nem külső dolgokban keresem az örömöt. De válaszolva a kérdésre, nálam van lomtalanított szék, tábla, égősorok, a lámpáimból sok, tanítások a falakon, és a vendégeim pillanatok alatt otthon érzik magukat, otthonos otthonom van. Semmihez sem ragaszkodom. 

 

Jártál már lakberendezési kiállításon kiállítóként, vagy látogatóként? Ha igen, mit szeretsz az ilyen eseményekben? 

Igen, több helyre hívták/hívják a lámpát, és pont ez elején említett lelkesedésből ismernek meg egy picit az érdeklődők, több egy lámpa egy történettel, mint egy lámpa az áruház polcairól. 

 

10169355_727886607233005_3348887427388723695_n

 

Melyik az az emberi tulajdonság, amit ha tehetnél megszüntetnél és melyik az, amit megsokszoroznál?

Az elfogadást megkétszerezném, az egyszerű reagálás igényét pedig elfelejteném – nincs rá szükség, úgysem ismerem az okokat, aminek a következményét adott esetben megítélem… 

 

Ha úgy alakulna, hogy egy hónapra el kellene utaznod, ahol sem telefont, sem netet nem használhatnál, viszont te választhatnád meg az úticélt és azt a két személyt, akivel mehetsz, hova utaznál és kiket vinnél magaddal?

Úgy érzem pont közeleg egy ilyen utazás, de nincsenek ezzel kapcsolatban illúzióim, ahonnan jön a jel. Menő Olaszországba vagy spirituális helyekre elmenni, de mi az én utam? Mi az én sztorim, erre jön az álom, vagy a jel. Még a személyt sem nevezném meg, talán haloványan az öcsémet, de ezt is hozza a sors. Ahova megyek oda viszek és onnan hozok majd valamit, pont azt amit kell.

 

kapcsolo_simple_5-492x436

 

Szerinted melyik a leghasznosabb tárgy és miért pont az?

Egyetlen tárgyra sem mondanám azt, hogy nagyon fontos, vagy nélkülözhetetlen, komolyan. Nem is tudok mit írni. 

 

Miért fontos, hogy a Te stílusod legyen a Te otthonod?

Ahány ember, annyi ház. De mégis az a lényeg, hogy hogy élsz, nem hogy milyen stílusú holmikkal veszed magad körbe. A lényeg, hogy miként bánnak ott veled, örömöt adtok egymásnak vagy nem az igazi. A lényeg nem dolgokban van.
Mi a kedvenc zenéd?  
Kinyitom a teraszajtót és hallgatom a madarakat.

 

Ági termékeit itt nézhetitek meg.

 

 

 

Megosztás

Megosztás Megosztás Megosztás