Üzletünk címe: 1074 Budapest, Dohány utca 26
+36 1 614 4865 H-P: 11-20 Sz: 11-19 V: 12-18

Nézzetek csillaghullást kényelmesen!

Ha augusztus, akkor csillaghullás- mi gyerekkorunk óta figyelemmel kísérjük ezt a csodás égi jelenséget, úgyhogy így, felnőtt fejjel sem tudunk elmenni szó nélkül mellette 🙂
Az augusztusi csillagzápor közel sem újkeletű- Iu. 36-ban tettek először említést róla kínai csillagászok, nevét (Perseidák meteorraj) csak a 19. században kapta, a Perseus csillagkép után (innen sugárzódnak szét).
Mi gyerekkorunkban úgy gondoltuk, hogy a csillaghullás során -ha nem is égitestek- minimum öklömnyi gömböcskék érnek a föld légkörébe és aztán olvadnak szét. Az igazság azonban az, hogy porszemcse méretű darabkák alkotják a meteorrajt, így azok izzanak el, ahogy beérnek a légkörbe (átlagosan 60 km/másodperces) sebességgel.

Csillaghullás Görögországban a Meteorák felett (Fotó: BABAK A. TAFRESHI) Forrás: Nat Geo

Csillaghullás Görögországban a Meteorák felett (Fotó: BABAK A. TAFRESHI) Forrás: Nat Geo

Érdemes tehát néhány órát eltölteni a langyos nyári éjszakában, lehetőleg a városi fényektől messze (éjféltől hajnalig a legnagyobb az aktivitásuk) és kívánni a régi szokás szerint, ha láttok egy-egy hullócsillagot…

Természetesen nem mi lennénk, ha nem asszociálnánk egyből a kényelmes, különleges kinti fekhelyekre a nyári égbolt kémleléséről. 🙂
Azért, hogy minél kényelmesebben tudjátok figyelemmel kísérni a csillaghullást, hoztunk pár inspiráló ötletet!

Tetőteraszról 

Nem kell messzire menni, elég, ha egy teraszról, kényelmes, otthonos körülmények között pihenitek ki a nap fáradalmait, miközben a csillagos égboltot kémlelitek. Érdemes párnákkal, takarókkal készülni, hogy tényleg kényelmes és pihentető legyen kint az éjszaka. (a lámpák helyett pedig mécsesekkel világítsatok- egyrészt a fényszennyezés, másrészt a hangulat miatt. 🙂 )

Függőágyból 

Nem kell terasz ahhoz, hogy kényelmesen tudjatok kint eltölteni pár órát. Néhány függőágyat hoztunk azért, hogy megmutassuk, 1-2 alapdarabbal is milyen kényelmesen lehet a kertben/természetben időt eltölteni.

A természet lány ölén

És van az a helyzet, amikor terasz és függőágy sem kell a hullócsillagok nézéséhez. Elég csupán 1-2 pokróc, pár kiegészítővel és máris kész az ideiglenes megfigyelő-bázis. 🙂 És hogy ez miért jó? Mert bárhol használhatod. A kertben, a teraszon, vagy ha épp úgy gondolod, kocsiba pattantok és elmentek egy kevésbé fényszennyezett helyre.A fenti ötletekkel reméljük, meghoztuk a kedveteket az éjszakába nyúló csillaghullás-vadászathoz. 🙂 Nektek melyik a legkedvesebb nyári csillaghullós emléketek?  


Megosztás

Megosztás Megosztás Megosztás

Egy hozzászólás a témában.

  1. Moricz Krisztina szerint:

    Ha fegyvert szegeznétek a fejemhez és úgy kellene választanom, akkor a “kicsit extrém”-et próbálnám ki, és kérem a kulcsot a házhoz, amelynek a teteje is full üveg! 😉

    Sokszor figyeltem meg őket, mert imádom, de a legjobb élményem mégis gyerekkoromból van, abszolút puritán körülmények között: konkrétan kivittünk apukámmal két fotelt a szobából az udvarra (no meg két takarót :D) és egész éjjel az eget bámulva beszélgettünk (vagy épp hallgattunk és csodáltuk a csillagokat). És persze egy életre való kívánságunkat elmormoltuk a hullócsillagoknak. :)))