Üzletünk címe: 1074 Budapest, Dohány utca 26
+36 1 614 4865 H-P: 11-20 Sz: 11-19 V: 12-18

Pasztellcsoda az ízek birodalmában – Fagylalt, másképp

Gombóc Artúrnak minden bizonnyal él valahol egy unokatestvére, FagyiGombóc Artúr. Nem nehéz őt elképzelni, ahogy reggel, este, ebédre és vacsorára falja a fagyit: a csokifagyit, a vaníliafagyit, a puncsfagyit, a túrófagyit, a mákos fagyit, a levendulás fagyit, a sztracsatellát, a citromos fagyit, az epreset, a kéket, a sárgát, a pöttyöset…..És vajon hány kéz emelkedne a magasba, ha megkérdeznénk, ki érez lelki rokonságot FagyiGombóc Artúrral?:)

 IMG_7457

Honnan?

Ha tavasz és nyár, akkor fagyi! Kortól, nemtől, foglalkozástól, politikai hovatartozástól függetlenül mindenki imádja ezt a hűsítő, ízes édességet.  Egyre több és különlegesebb ízben kapható, elrugaszkodva a gyerekkorunkból jól ismert csoki-vanília-puncs szentháromságtól manapság szinte bármilyen ízzel találkozhatunk. Nem is olyan messze tőlünk, például Olaszországban számtalan féle fagylaltot kóstolhatunk – ők aztán értenek hozzá, nem is csoda, hogy náluk a legkrémesebb és itt fedezhető fel a legtöbb ízvilág, kombináció.

Mi először –a jégkása miatt- ezt is szicíliai találmánynak gondoltunk, azonban minimális kutatás után kiderült, hogy a fagyi kínai ősökkel büszkélkedhet: jégkását kevertek össze ugyanis gyümölccsel a tehetős kínaiak. Az európai kontinensre a 13. században érkezett meg ez az jeges édesség, amikor Marco Polo visszatért Olaszországba csodálatos kínai kalandozásáról.

A klasszikus fagyin túl két színpompás-ízletes fajtája létezik:

  • A parféhoz tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Elkészülte után tortaként szeletelhető.
  • A sörbet vagy szörbet: kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve, vagy jégkockákkal szervírozzák.

7d5d906ddf9d466f443f47769888fcb8

 

fabfindings

Fagyidivat

Meglepő módon nemcsak a ruhák, a lakberendezés, a zenei stílusok, de idővel az ízek divatja is változik. Évről évre a fagylaltok esetében is megállapítják, illetve megjósolják szakértők a következő évben, következő szezonban legkedveltebb új ízeket, a kreatív újításokat. 2015-ben például a fagyiguruk szerint a sós karamella viszi a prímet, de előtérbe kerülhetnek a különleges ízek, így a sörök felhasználásával készülő fagyik, csípős, tüzes paprikásak és a füstös ízek is. Meglepő igaz? Ti kipróbálnátok őket, vagy inkább a klasszikusabb ízekért rajongtok?

soskaramell

 Paper & Stitch

 Fagyi tények

Bár olykor-olykor mindenki elcsábul egy-egy különleges, extra kreáció hallatán, azért a világon a legnépszerűbb fagylaltíz még mindig a vanília, ezt követi a csokoládé, majd az eper, a legnépszerűbb öntet pedig – mi más, mint – a csokoládészirup.

És azt tudtad, hogy 50 nyelvcsapás kell egyetlen gombóc elfogyasztásához? Az viszont biztos több erőfeszítésbe telt, amikor el akarták fogyasztani a világ eddigi legnagyobb fagylaltkelyhét, amelyet Kanadában készítettek 1988-ben és pontosan 24 tonnát nyomott. És azt hallottad-e, hogy valóban létezik olyan, hogy “agyfagyás”? Bizony, azt hívják így, amikor a hideg jég (vagy mesés ízű jeges fagyicsoda) hozzáér a szájpadlásod hátsó részéhez, aminek hatására az fejedben kitágulnak a vérerek. Szóval csak óvatosan, hiszen tudjátok, “nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket”;)

 

Színek, formák, ezernyi csoda

Tálalási módja is ezerféle lehet: a legklasszikusabb a gömb, de láthatunk szendvicseket, rózsákat, egyéb különlegességeket megformázva fagyiból (olykor véteknek érezzük megenni ☺ )

fagyi1

Egy biztos: mindegyik fajtája csodaszép, pasztell színekben pompázik, olyannyira, hogy a köznyelvbe már kezd beépülni a „fagylalt” mint színárnyalatok jelzője – teljesen érthető, hiszen különleges, ínycsiklandó árnyalatokkal találkozhatunk a fagyizók pultjainál.

És nem mi lennénk, ha nem asszociálnánk kapásból a „pasztell” és „gömb” szavaktól a gömblámpára… ☺ Na és persze nálunk is kaphatóak azok a bizonyos fagylaltszínű gombócok, de ezek nem az ízlelőbimbóidnak okoznak majd örömet, fényük alatt viszont jól esik majd elfogyasztana egy-egy fagyikelyhet:)

ribizli

afonya (1)

szeder

Mézesélet

Gyere és kövess minket a facebookon, és ha igazi izgalmakra vágysz, akkor az INSTAGRAM felületén is kövess  minket @classhomehu. 

Megosztás

Megosztás Megosztás Megosztás