Üzletünk címe: 1074 Budapest, Dohány utca 26
+36 1 614 4865 H-P: 11-20 Sz: 11-19 V: 12-18

Tükröm, tükröm…

“Tükör által homályosan látunk”.

Szent Pál közismert Szeretethimnuszának egyik sora a  Bibliában.

 Tudod, miért jegyzett fel az apostol ilyen ellentmondásosnak tűnő sorokat?

A XIII. századot megelőző időkben rézből, bronzból, esetleg ezüstből készített fényesre csiszolt lemezeket használtak tükörként, amelyek egy idő után oxidálódni kezdtek és szépen, lassan elhomályosodtak. Mivel azonban drága luxuscikknek számítottak, ezt követően is használták őket jó darabig. Innen az utalás.

régmulttükrei_tükör

A jelenleg is ismert használati tárgyat az 1200-as években fedezték fel a mai Olaszországhoz tartozó Murano szigetén.Vékony ólomlemez került az üvegfelületre, majd higannyal öntötték le, így keletkezett a  jól tapadó foncsor. A muranói tükör mindmáig világhírű, a veszélyes higany helyett azonban ma már ezüstfoncsort használnak. Az optikai tükrökön a tükröző fémréteget már nem rejtik üveg mögé, közvetlenül a hordozóanyagra viszik fel.

a muránói_tükör

Ez a titkokat rejtő, saját magunkat megmutató használati tárgy mindig is különleges dolognak számított az emberiség számára. Az ezoterika mindmáig rendkívüli tulajdonságokkal ruházza fel, miszerint másik világokba is vezethet, elég csak a horrorfilmek vonatkozó jeleneteire gondolunk. A feng shui is külön foglalkozik vele, nemcsak a gyógyító eszközök, de az ártó tárgyak között is számon tartja. Az ősi kínai tudomány szerint tükrök alkalmazásával mozgósíthatjuk a Chít (Qi, Csi) azokban a helyiségekben, ahol fényhiány van, vagy ahol az adott helyiség növelésre, kiegészítésre szorul. Ugyanakkor szét is szórhatja az energiát, és megzavarhatja annak áramlását, ha túl kicsi és túl sok tükröt helyezünk el egy helyen. A Chi a mindent összefogó univerzális életerő, mely mindenben jelen van és lágy, kanyargó mozgással áramlik

 

A misztikus kitekintés után beszéljünk egy kicsit a tükör legfontosabb funkciójáról. Az egyik nyilvánvalóan az, hogy reggelenként megnézhetjük benne kócos tincseinket, és segítségével úgy alakíthatjuk külsőnket, hogy kellő önbizalommal léphessünk emberek közé. 🙂

A másik – esetünkben fontosabb – feladata pedig a lakás egyes tereinek növelése, optikai megnagyobbítása, térérzetünk jelentős növelése.

Nézzünk néhány képet, hogyan vehetjük hasznukat a lakás egyes helyiségeiben.

Egy sötétebb, homályosabb, unalmas előszobában megsokszorozhatja a beérkező természetes fény mennyiségét egy okosan elhelyezett tükör, így az lényegesen nagyobbnak tűnhet, mint valójában. Rendkívül hatékony lehet szűk lépcsőfeljárókban is. A hatást úgy is fokozhatjuk, ha némi háttérvilágítást alkalmazunk.

terfeny_tükör

A nappali szobák esetében ezerféle megoldási lehetőség kínálkozik. Tehetjük egy látványos kép mellé, a kanapé mögé, használhatunk egy nagy vagy több kisebb tükröt, csak a képzelet szabhat határt.

nappali_tükör

Ez a szoba olyan, mintha csak egy színházi öltöző vidám valóságába csöppentünk volna. Köszönhetően egy egyszerű tükörnek és a Cotton Ball Lights gömblámpáknak.

gömblámpával_tükör

Sokan nem szeretnek a hálószobába tükröt tenni, látvány szempontjából azonban mindenképp meggondolandó, nagyszerű megoldások kínálkoznak.

hálószoba_tükör

Vizsgálatunk tárgya a fürdőszobák állandó kelléke, az általános megoldásokon túl azonban komolyabban is kihasználhatjuk az általa adott lehetőségeket. Szépen tükröződik benne a Plumen izzó fénye is 🙂

fürdö_tükör

 

Meglepőnek tűnhet elsőre, de a konyhában sem kell mellőznöd a tükör áldásos hatásait. Sőt, használd bátran! Nézd csak milyen csodákat találtam!

konyha_tükör

Megmutatja a  világot, ugyanakkor mégis valamit mást is rejt…ez a tükör. Használati, berendezési tárgy, de valahogyan több annál.

Dobd fel vele otthonod!

Nálad milyen tükrök vannak otthon és hogyan helyezted el őket?

Küldd egy képet ötletesen használt tükreidről Facebook-oldalunkra és kísérj minket figyelemmel a Pinteresten vagy az Instagramon!

 

Megosztás

Megosztás Megosztás Megosztás